Şairler ve Yazarlar

Rıza Zelyut

Yazar. 13 Nisan 1948, Ormancık köyü / Niksar / Tokat doğumlu. Trabzon Eğitim Enstitüsünü (1970) bitirdikten sonra çeşitli ortaokul ve liselerde, İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsünde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. Hürriyet gazetesinde çalıştı. 1979 yılında yayımlanan ve Kızıldere olayını anlattığı destan türü kitabı önce İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra da İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesinde yargılandı. On sekiz ay on dört gün hapse mahkum edildi, bu cezasını hapis ve dört aylık sürgünle tamamladı. Memuriyetten atılan Rıza Zelyut 1983’te Hürriyet gazetesine girdi. 1991’de bu gazeteden çıkartıldı. 1994’te Akşam gazetesine köşe yazarı olarak giren Zelyut, bu görevini Güneş gazetesinde sürdürdü.

Yazıları Yelken, Yansıma, Güney, Köken, Kıyı, Hisar, Eflatun, Türk Dili, Varlık, Yeni Ortam, Cumhuriyet, Akşam dergi ve gazetelerinde yer aldı. Yurtiçinde ve yurtdışında Alevî toplumumun örgütlenmesi için çalıştı, Nefes dergisinde danışmanlık yaptı, 1996’da Cem dergisinin yeni biçimiyle yayımını başlattı. 1973’te Türk Dil Kurumunun, Cumhuriyetin 50. Yılı nedeniyle düzenlediği “Türkiye’nin Kalkınmasında Cumhuriyet’in Rolü” konulu yazı yarışmasında birinci, 1976’da Hacı Bektaş Veli İnceleme Yarışmasında ikinci oldu.

ESERLERİ:

ÇOCUK HİKÂYESİ: Yabancılar (1979)Uzayda Savaş, Geçmişe Yolculuk.

ŞİİR: Sonsuz Yarım Gün (1980).

ARAŞTIRMA-İNCELEME: Halk Şiirinde Gerçekçilik (1982), Osmanlıda Karşı Düşünce ve İdam Edilenler (1986), Aleviler Ne Yapmalı, Şehirdeki Alevilerin Sorun ve Çözümleri (1993), Halk Şiirinde Gerçekçilik (1994), Halk Şiirinde Başkaldırı (1994), Öz Kaynaklarına Göre Alevilik, Alevilerde Mizah, Muaviye’den Erbakan’a Din ve Siyaset.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Turgay Gönenç Sabahattin Selek Mustafa Kemal Atatürk Gazi Osman Paşa Şeyhülislâm Mustafa Sabri Efendi Mehmet Kılıçlar