Kuşburnu Pekmezi, Kuşburnu, gülgiller ailesinden meyve çeşitleri arasına giren bir meyve türüdür. Halk arasında çok çeşitli isimlerle anılmaktadır.
Yabangülü, itgülü, yiric, itburnu, şillan, deligül, gülelması, gülburnu, it yemişi isimleri ile bilinmektedir. Güney Azerbaycan'da
kuşburnunun meyvesi aynı fakat ismi it burnu diye bilinmektedir.
Tokat ve yöresinde de gül burnu olarak adlandırılmıştır. Tuva Türkleri tarafından da ıtkadı yani it-yemişi adı verilmiştir.
Kuşburnu, C vitamini bakımından dünyanın en zengin meyvesidir. 100 gr.
Kuşburnu 2 kilogram portakala eşdeğer vitamin içermektedir.
Kuşburnu meyvesi parlak kırmızı renkte olup, yumurtamsı ya da yuvarlak şekildedir. İçi tüylü ve kılçıklı yapısı ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbahar mevsiminde olgunlaşan bu meyve taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilir.
Kuşburnu çayı ve
kuşburnu marmelatı yapılır. Doğa da kendiliğinden yetişen çok yıllık,çalı formunda bir bitki olup ekonomik ömrü 30 ila 40 yıldır. Halkın geçimini sağlamak için kullandıkları kazanç meyvesidir. Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan pekmez oldukça faydalıdır. Evlerimizde kış aylarında yaz mevsiminde taze olarak yetişen meyvelerden örneğin üzümden,
kuşburnundan, keçi boynuzundan, pancardan yapılan pekmezler mevcuttur. Oldukça da şifa ve vitamin, enerji kaynağı deposudur.
Kuşburnu Pekmezi Malzemeleri
- Taze olarak alınmış 1 kilogram kuşburnu
- Bir miktar su
- Bir miktar şeker -Üzüm şırasıyla yapılan çok makbuldür.
Yapılışı
Olgunlaşmış kırmızı rengi almış
kuşburnular toplanır veya satın alınır. Bekletilmeden yıkanır ve çiçek ve dip kısımları kesilir. Pekmez yapılacak tencereye konur. Üzerine bir miktar su konur ve ocağa konur. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır.
Kuşburnu yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişirilir. İyice yumuşayan
kuşburnuyu süzgeçten geçirerek çekirdek ve zarlarından ayıralım. Elde ettiğimiz
kuşburnu püresini ince un eleğinden geçirerek tekrar tencereye konur ve tekrar ateşte sürekli karıştırarak pişirilir. Bu pişirme esnasında inmeye yakın zamanda üzüm şırasını ve şekeri ilave edelim, tekrar pişirmeye devam edelim.Hafif koyu olana kadar pişirelim. Sıcakken kavanozlara dolduralım. Kışın tüketmek için saklayabiliriz. Serin yerde muhafaza etmemiz gerekmektedir.
Kuşburnu pekmezi oldukça faydalı bir kış tatlısıdır. Hastalıklara özellikle de gribe, soğuk algınlığına karşı direnç verir. Bedene ve göze güç kuvvet verir. Cinsel isteği de çoğaltır. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. İdrar söktürücüdür, kabızlığı giderir, ishali keser ve daha bir çok faydası vardır saymakla bitmez. Yiyenlere afiyet, şifa olsun.