Gez & Gör

Tokat'ın Tarihi Köprüsü: Talazan

Tarihi köprü Niksar-Erbaa karayolu üzerinde bulunmaktadır. Herhangi bir yazılı kaynak olmadığı için tam olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir.

Konumu Gümüşhaneden çıkan ve Erbaa ovasını sulayarak Talazan Boğazına ilerleyen Kelkit Çayı üzerine yapılmıştır. Yedi tane kemer gözü vardır. Tokat’ta yaşayan ve başkentleri niksar olan Danişmenliler burayı terk ederken arkalarında izlerini belirgin bir şekilde bıraktılar. Bilinmesi mümkün değil ama tahminlere göre köprüyü Danişmenliler tarafından yapılmıştır. 13. yy'da yapıldığı tahmin edilmektedir. Eğer öyle ise yapı Selçukluların mimarisi ön plana çıkıyor. Uzunluk ölçüsü olarak köprü 134 metre olarak inşa edilmiştir. Yukarıdaki fotoğrafa dikkat ederseniz eğer köprünün ortası demir konstrüksiyonla birleştirilerek kullanılıyor. Çünkü sel sonucu tahrip olmuş ve bu şekilde onarılmıştır. Bugün hala Buzköyü ile çevre köyler arasındaki ulaşım için önemli rol oynuyor. Faaliyete geçtiği il günden beri bir çok tahribat ve onarım geçirmiştir. Onarımlarında tam olarak tarihleri de tam belli değildir. Duvar örgüsündeki farklı taş işçiliklerine bakarak bu onarımları kolayca ayırt etmek mümkün. Selçuklu döneminin kültürel izlerini taşıyan Tokat ilinin sınırları içerisinde ayrıca Niksar merkezdeki Leylekli Köprü ve Kelkit Çayı’nın Yeşilırmak ile buluştuğu noktada konumlanan Hıdırlık Köprüsü de yer alıyor. Her üç köprü de, Anadolu’nun tarihi taş köprüleri listesinde önemli bir yere sahip.

Nerede ?

Adres:  60600 Günlüce Köyü/Niksar/Tokat

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Tokat Kelkit Vadisi Tokat'da 1 Gün İçinde Gezebileceğiniz 5 Yer TOKAT ZİLE KALESİ TARİHİ Tokat'taki Bazı İnançlar Bir Turizm Harikası; Kaz Gölü Tokat Yöresinde Oynanan Oyunlar