İbrahim Subaşı

İbrahim Subaşı
  • Doğum Tarihi 1926-01-01
  • Ölüm Tarihi 2012-02-06
  • Doğum Yeri Tokat
  • Meslek Mütercim, Vaiz, İlahiyatçı

İlahiyatçı, vaiz, mütercim (D. 1926, Niksar / Tokat – Ö. 6 Şubat 2012, İstanbul). Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı’nın da babasıdır. İslami ilimleri kendi beldesinde Dursun Gümen Hoca’dan aldıktan sonra 1953 yılında İstanbul’a geldi. Zamanın hocaefendileri Ömer Nasuhi Bilmen, Bekir Haki Efendi, Ermenekli Saffet Efendi ve Abdullah Güzelyazıcı’dan uzun seneler ilim tahsil etti. Sırası ile İsmailağa, Haydar Kaptanpaşa, Beyoğlu Kamer Hatun, Kasımpaşa Büyük camilerinde imam-hatiplik yaptı. Bursa Karacabey ve Şile’yi müteakip uzun yıllar İstanbul Fatih ilçesinde vaizlik ve Müftü vekilliklerinde bulundu. 1982 senesinde emekli oldu. Aralarında Başbakan R.Tayyip Erdoğan, İBB Başkanı Kadir Topbaş ile diyanet ve üniversite camiasından çok sayıda akademisyenin ve din adamının da bulunduğu yüzlerce aydının yetişmesinde rol oynadı. İlmi çalışmalarda bulundu.

İbrahim Subaşı Hocaefendi, bilinmeyen birçok eserin gün ışığına çıkarılmasına vesile oldu. Geleneksel Sanatlarımızın gelişmesine destek verdi. Biri kız, beş evladı dünyaya geldi. Emekliliğinden sonra da uzun yıllar edindiği ilimleri çeşitli ortamlarda ve son yıllar Dersaadet Kitabevi’nde talebeleri ile paylaştı. Eskilerin “Hallalül Müşkilat” dedikleri bir yapıya sahip olup, kendisine herhangi bir kaynağa nasıl ulaşılabileceği, ya da herhangi bir müşkilin nasıl halledileceğini soranlar onda mutlaka bir cevap bulurlardı. Araştırmacıları yüreklendirir ve yönlendirirdi. Kitap sevgisi, ilim aşkı ve esprili kişiliği ile tanınan İbrahim Subaşı Hocaefendi, İslami bilimler alanındaki Osmanlı tecrübesinin günümüze aktarılmasında köprü şahsiyetlerden biri oldu.

Yüzlerce talebe ve hoca yetiştiren Niksarlı din âlimlerinden İbrahim Subaşı, 6 Şubat 2012’de İstanbul’da öldü. Fatih Cenazesi Fatih Camii'nden kılınan ikindi namazını müteakip Cami haziresine defnedildi.

ESERLERİ:

Hulasatü’l-Beyan Fi Tefsiri’l-Kur’an (1-15 Cilt, Osmanlıcadan Günümüz Türkçesine), Usulü Fıkıh Dersleri / Ali Haydar Efendi (Osmanlıcadan Günümüz Türkçesine), Makâmât / İmam-ı Birgivi (Tahkik), Risaletü’l-Musafaha / İmam-ı Birgivi (Tahkik), Er-Risale Fi’z-Zikri’l-Cehri / İmam-ı Birgivi (Tahkik), Mihakkü’s-Sufiyye / İmam-ı Birgivi (Tahkik), Cilau’l-Kulub / İmam-ı Birgivi (Tahkik).

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha