Gez & Gör

Tokat Hıdırlık Köprüsü

Tokat il merkezinde, Tokat-Amasya yolunda, Yeşilırmak üzerinde bulunan bu köprü halk arasında Tozanlı, Tokat, Yeşilırmak, Büyük Kemer isimleri ile de bilinmektedir.

Kitabesinden öğrenildiğine göre; Selçuklu döneminde Pervane Seyfeddin Hamit tarafından 1250 tarihinde yaptırılmıştır. Beş satırlı olan bu kitabe üst üste konulmuş iki mermer üzerine son derece girift bir Selçuklu sülüsü ile yazılmıştır. Bunlardan üstteki üç satırlık kitabe daha büyük, iki satırlık ikinci kitabe ise daha küçüktür. Köprünün mimarı İbn El Hâkim ismi ile tanınan Ebu’l Ferecoğlu Bahaddin Mehmet’tir. Bu köprünün Selçuklu tarihinde önemli bir yeri vardır. Üç kardeşin ilk defa birlikte yazdırdıkları bir kitabe de bu köprüde bulunmaktadır. Kesme taştan beş sivri gözlü olan köprü, 117 m. uzunluğunda, 6.50 m. genişliğindedir. En büyük kemer açıklığı on metredir. Köprü kemerlerinin çevresine ince bir tahfif kemeri yerleştirilmiş olup, bu kemer tempan duvarları ile aynı yüzeydedir. Aynı zamanda bu kemerler geniş ayaklar üzerine oturtulmuştur. Önlerinde memba tarafında üçgen, mansap tarafında da yuvarlak selyaranlar bulunmaktadır. Batıda Amasya ve Turhal’dan gelen yolları doğuya, Karadeniz’den gelen yolları da Orta Anadolu’ya bağlayan bir kavşak olan 765 yaşındaki Hıdırlık Köprüsü 1250 yılında Yeşilırmak üzerine yapılmıştır. 151 Metre uzunluğunda, 7 metre genişliğindeki köprü 5 gözlü olup, kesme taşla yapılmıştır. Bu Selçuklu eseri, yazıtlarıyla da dönemin bir olayını aydınlatmaktadır. Eskiden üzerinde mermer bir küre bulunan kitabede, II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in üç yıl boyunca çatışmış üç oğlu, İzzeddin, Rukneddin ve Alaaddin’in isimleri birlikte yazılmıştır. Zamanın bilginleri çatışan üç kardeşi bir eserle barıştırmayı amaçlamış, bunu da başarmıştır. Şehrimizi ikiye bölen Yeşilırmak üzerindeki tarihi Taş Köprü (Hıdırlık Köprüsü) 2013 yılında belediyemiz tarafından araç trafiğine kapatılarak, yaya trafiğine açılmıştır. Hıdırlık: Yeşillik, ağaçlık alanlara, su kenarlarına, bir türbe ya da yatırın yan tarafına denilir. Köprü ismi buradan gelmektedir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Tokat; Niksar Leylekli Köprü Esentimur Türbesi - Tokat TOKAT:YAĞIBASAN MEDRESE Tokat Pağacı Tarifi Tokat Hakkında Bilmeniz Gerekenler Tokat - Selemen Yaylası