Tokat il merkezi Gazi Osman Paşa Bulvarı üzerinde bulunan Latifoğlu Konağı, Latifoğlu Mazhar ve Fahri Bey Evi adıyla da bilinmektedir. İnşa tarihi bilinmeyen konağın varislerinden Fahri Latifoğlu, binanın H.1160(M.1746) yılında inşa edildiği söylenmektedir.
Yapının içinde yer alan ahşap ve kalemişi süslemeler, 18. yüzyıl Osmanlı baroğunun özelliklerini yansıtmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1985 yılında satın alınan konak, yapılan restorasyon ve teşhir düzenlemesi sonrasında 1989 yılında, “müze ev” olarak ziyarete açılmıştır. Daha sonra 2007-2010 yılları arasında bakım ve onarımdan geçen konak, teşhir tanzimi yapılarak 2010 yılında yeniden ziyarete açılmıştır.
Konağın Bazı Özellikleri
Latifoğlu Konağı, “L” şeklinde plana sahip, iki katlı bir sivil mimari örneğidir. Konağın giriş kapısının açıldığı taş döşemeli avlusunda, kare planlı bir havuz yer almaktadır. Odaların bir sofanın etrafında "L" şeklinde yerleştirildiği konak, Türk konut mimarisi içerisinde serbest plan anlayışına sahiptir. Ahşap karkas arası kerpiç dolgu malzemeyle inşa edilmiş iki katlı konak, alaturka kiremit kaplı kırma çatıyla örtülüdür. Giriş katta yer alan sofaya günlük işlerin yapıldığı, aynı zamanda mutfak olarak da kullanılan "aşevi" veya "işevi" denilen bölüm ve "hamam odası" da denilen oturma odası açılmaktadır. Hamam odasından kare planlı, tek kubbeli hamama geçilmektedir. Yapının dışına çıkma yapan hamam, küçük bir soğukluk-soyunmalık kısmı ve su haznesinden oluşmaktadır. Hamama sıcak su, odada bulunan yaşmaklı ocağın ısısıyla sağlanmaktadır. Hamamın sıcaklık bölümüne bitişik su haznesi, odanın yaşmaklı ocak nişinin hemen arkasında yer almaktadır. Ocağın nişi, diğer ocaklardan daha derin bir nişe sahiptir. İkinci kattaki Havuzbaşı Odası yaldız boyalı ahşap tavan göbeği yanında duvar yüzeylerinde yer alan vazo içinde çiçekler, meyve tabakları ve İstanbul tasvirleriyle süslenmiş kalemişleriyle de dikkat çekmektedir. Alçı işçiliği, Paşa Odası ve Havuzbaşı Odasının alçı kalıp üzerine boya bezemeli ocaklarında ve üst seviye pencerelerin şebekelerinde görülmektedir. Vitraylı alçı pencere şebekelerinde "Mühr-ü Süleyman" veya “Davut Yıldızı” denilen motif kullanılmıştır. Yörenin eşyaları ve kıyafetleriyle donatılıp, Tokat'ın geleneksel ev kültürünün yansıtıldığı Latifoğlu Konağı, bugün “müze ev” olarak hizmet vermektedir. Konağın hamam odası, hamam, mutfak ve yatak odasında günlük yaşama dair anlar, "Paşa Odası" denilen selamlık bölümünde misafir kabulü ve "Havuzbaşı Odası" denilen harem bölümünde kına gecesi, mankenlerle canlı ve gerçekçi bir şekilde canlandırılmıştır. Üst kat sofa ise vitrinler içerisinde, Tokat’ın ileri gelen ailelerinin Müzemize bağışladığı, Tokat etnografyası ve günlük yaşamına ait eşyaların sergilendiği bir sergileme alanı olarak düzenlenmiştir. Tokat şehir merkezinde bulunan Latifoğlu Konağı Müze Ev, ilgi çekici ahşap ve kalemişi süslemeleriyle, Anadolu’da bulunan konakların en görkemlilerinden olup, hem konağın kendisi hem de sergileme alanları gezilip, görülmek üzere halkımızın ziyaretine açık bulunmaktadır.
Nerede?
Camiikebir Mahallesi, Gazi Osman Paşa Bulv. No:207, 60030 Tokat/ Merkez