Yeni Mekanlar

Tokat Ulu Camii Tarihçesi

5000 yıllık bir medeniyete beşiklik eden Tokat'da önemli bir yere sahiptir. Anadolu'daki camiler arasında tek olma özelliği taşıyor.

Danişmendliler Döneminde 13. yüzyılda yapılmış, 1679 yılında Avcı Mehmed zamanında tamamen yenilenmiştir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Doğu ve batı yönünde iki adet son cemaat yeri bulunmaktadır. Bu özelliği ile Anadolu’da tektir. Her iki tarafta da devşirme sütun ve sütun başlıkları kullanılmıştır.   Güneydoğu köşesindeki taşa oyulmuş, kuş evi Anadolu’da nadir olarak görülür. Caminin harimi ahşap tavan ile örtülmüştür. Tavana kırmızı ve yeşil renklerin hakim olduğu fonlar arasında yalancı kündekari tekniğiyle yapılmış kare tavan göbeğinin üzeri altın yaldız ve kalem işi bitkisel bezemelerle süslenmiştir. Ahşap tavanı taşıyan ayak ve kemerlerin üzeri dönemin süsleme özelliklerine uygun olarak Rumi motifli kalem işleriyle süslenmiştir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Tokat Nüfusu Tokat'ın Gözdesi: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tokat Pağacı Tarifi Çamiçi Yaylası TOKAT Tarihi Anıt: 'Gökmedrese' Tokat'ın Tarihçesi