Sizin Tokat

Tokat Merkez'de Bulunan Tarihi Camiler

Tokat  il merkezinde pek çok tarihi eserler bulunmaktadır. Bunlardan en çok bulunan  tarihi eser de Ülkemizin yüzde 99'u Müslüman olması münasebeti ile camiler olmaktadır. Osmanlılar zamanında Tokat’ta pek çok cami yapılmıştır ve pek çoğu da halen ibadete açık olmaktadır..

Ali Paşa Cami

Tokat Merkezde Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan ve Tokat’ın en bilinen camisi olan Ali Paşa Camii 1572 yılında Kanuni Sultan Süleyman oğlu Şehzade Beyazıt’ın damadı Ali Paşa Tarafından yaptırılmıştır. Şehzade Beyazıt Babasına karşı ayaklanınca İran’a kaçmış ve orada öldürülmüştür. Damadı Ali Paşa’da Tokat’ta yaşamaya zorunlu bırakılmıştır. Ali Paşa da Tokat’ta merkeze kendi adını taşıyan bu camii ve hamamı yaptırmıştır. Cami yanında Ali Paşa ‘nın hanımı ve oğlunun türbesi de vardır. Camide şadırvan bulunmakta olup. Cami Bahçesinde birkaç uluçınar da bulunmaktadır. Tokat’ın en meşhur Camisidir. Tokat Kalesi Cami bahçesinden güzel görülebilmektedir.

Behzat Cami

Bahzat deresi, Behzat Bulvarı, Behzat Çarşısı yanında bulunan Camii, Kanuni Sultan Süleyman Zamanında Fakih oğlu Hacı Behzat tarafından yaptırılmıştır. Hacı Behzat, Behzat_ı Veli olarak da anılmaktadır. 1881 yılında Sultan 2. Abdulhamit zamanında son cemaat yeri eklenmiş ve Caminin güney yamacında cami dışında kıble tarafında Behzat’ı Veli’nin  mezarı  bulunmakta olup, buraya bir de saat kulesi inşaa edilmiştir. Behzat Camii nin hemen yanında Behzat deresi akmaktadır.

Ulu Cami

Tokat Kalesi dibide bulunan Ulu Camii Camii Kebir Mahallesi nde bulunmaktadur. Kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmeyen bu camii 1678 yılında yenilenmiştir.

Takyeciler Cami

Sulusokak üzerinde bulunan bu camiinin de kim tarafından yapıldığı bilinmezken kitabesinde 1871 yılında Sultan Abdulaziz zamanında yenilendiği kitabesinde yazmaktadır. Caminin hemen yanında şadırvan bulunmaktadır.

Meydan Cami

Tokat’ın Meydan semtinde bulunmaktadır. Sultan 2. Beyazıt’ın annesi Gülbahar Hatun tarafından 1484 yılında yapılmıştır. Cami, medrese, imaret olarak  yapılan bu eserler, daha sonra 4.Eylül.1493 tarihinde Vakıf kurularak vakfedilmiştir. Bugün Cami yanında medrese ve  imaret  Sedirhan, Pirhan, Hanedan  adlı lokanta cay evi olarak halka hizmet etmektedir. Meydan Camii çevresinde yapılar zamanla yıkılarak Camii çevresinden temizlenmiştir. Şadırvan ve bahçesinde ulu çınar ağaçları bulunmaktadır. Tokat Kalesi Camiden güzel manzara ile seyredilebilmektedir.

Çekenli Cami

Behzat deresi yakınında çekenli mevkiinde bulunan bu caminin kendine has küçük bir minaresi vardır. Zaviyeler camii kategorisinde yer almaktadır. Çekemli Hamza Bey tarafndan yaptırıldığı tahmin edilmektedir. İlçeler Münibüs terminalinin de bulunduğu Çekenli iş Merkezinin hemen yanında bulunmaktadır. İbadete açıktır.

Mahmutpaşa Cami

Mahmutpaşa Mahallesinde bulunan bu camii,3 sıra tuğla ne molozlardan yapılmıştır. Camii bir çok onarım görmüş ve son cemaat yeri eklenmiştir. Camii günümüzde halen ibadete açık olarak Mahmutpaşa Mahallesi sakinlerine hizmet etmektedir.

Garipler Cami

Şehir Merkezinde  Emniyet Müdürlüğü Karşısında Yazıcık Sokak sonunda bulunmaktadır. Hiristiyan binasından camiye dönüştürülmüştür. Şehrin en eski camisi olarak bilinmektedir. 1333 yılında yapılmıştır. Halen kullanılmaktadır.

Devegörmez Cami

Şehrin Sivas yolu üzerinde sol  tarafında  bulunan Devegörmez Mahallesinde bulunmaktadır.  Kare planlı bir camidir. Bir çok tamirat görmüş ve eklemeler yapılmıştır ve halen Devegörmez Mahallesi sakinlerine hizmet vermektedir. Tokat’ta buna benzer daha bir sürü tarihi Cami bulunmaktadır. 5000 yıllık bir medeniyete sahip bu şehri Tarih meraklıları görmeliler.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Tokat Mevlevihanesi ve Dergâhları Tokat'ın Tarihi Müzesi Tokat'taki Festivaller Tokat Yöresinde Oynanan Oyunlar Tokat Tarihi Yazmacılar Hanı Tokat Merkez Öğretmenevi