Her il olduğu gibi Tokat'ında köklü tarihi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Tokat'ın ilçelerini yakından tanıyalım. İşte Tokat ilinin ilçeleri...
Alfabetik sıraya göre
Tokat ilçeleri listesi.
Tokat ilinde toplam 12 ilçe bulunmaktadır.
Almus Orta Karadeniz Bölgesinde
Tokat İline bağlı 35 Km mesafede bir ilçe olup,doğusunda Reşadiye İlçesi ve Sivas İli Hafik İlçesi,batısında
Tokat İli, kuzeyinde Niksar İlçesi, güneyinde Sivas İli bulunmakta olup,Kuzey Yarım Küresinde, Enlemi:40 derece, 22 dakika, Boylamı:36 derece 55 dakikadır.Yüzölçümü 944,69 Km2 olup, 832 rakımlıdır. Almus 'un iklimi, Karadeniz' in tesiri altında kalan sahalarla Orta Anadolu 'nun kara iklimi yanında geçiş teşkil eder. Yağış genellikle aylara dağılmıştır. Ortalama olarak yağış 54.42 mm.dir Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs aylarında maksimum dereceye yükselir. En az yağış düşen aylar Temmuz ve Ağustos' dur. İlçede 10 Kasaba, 29 Köy bulunmaktadır.
Tokat ili’ne bağlı ilçe ve merkezi. İlçe merkezine bağlı 27 köy ve 1 belde bulunmaktadır. İlin güneybatısında kuzeyden Pazar, güneyden Yeşilyurt, doğudan Merkez, batıdan Yozgat’ın Çekerek ilçeleriyle çevrilidir.
Başçiftlik,
Tokat ilinin bir ilçesidir. Başçiftlik İlçesi coğrafi konum olarak Kelkit Çayı bir eşkenar üçgenin tabanı kabul edilirse, Reşadiye-Niksar tabana bitişik köşeleri, Başçiftlik'te taban karşısındaki köşede yer alır.
1872 yılında ilçe olan Erbaa, 1892 yılında
Tokat'a bağlanmıştır. Erbaa geçirdiği büyük depremden sonra 1944 yılında planlı olarak kurulmuştur. Nüfusu 60.346, il merkezine uzaklığı 81 km. olup rakımı 248 m.'dir. Kelkit ve Tozanlı çaylarının birleşerek Yeşilırmak (İris) adını aldığı yerde bereketli topraklar üzerinde kurulmuş şirin bir ilçedir.
Tokat merkeze demiryolu ulaşımı olmamakla beraber, Samsun'u Sivas'a ve diğer Anadolu illerine bağlayan demiryolu Artova, Zile ve Turhal ilçelerinden geçer.
Niksar, 2014 sonu itibarıyla 35.694 ilçe merkez nüfusa, 64.254 toplam nüfusa sahip Orta Karadeniz Bölümünün iç kesiminde yer alan
Tokat ilinde bulunan bir ilçedir.
Tokat ilinin bir ilçesidir. İl merkezine 25 km mesafede yer almaktadır.
Reşadiye, Karadeniz'in orta kesiminde Kızılırmak yayı içinde kalan Kapadokya arazisi içerisinde yer alan bir
Tokat ilçesidir.
Sulusaray,
Tokat il merkezine 69 km, Artova ilçe merkezine 30 km, Yeşilyurt ilçe merkezine 11 km uzaklıkta olan, 20 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olmuş yerleşim yeridir. İlçe, etrafı dağlarla çevrili bir ova üzerinde, Çekerek Çayı kenarındadır.
Tokat ilinin il merkezine 46 km uzaklıkta olan kayıtlara göre ilçe merkez nüfusu 61.726, köylerle birlikte ise nüfusu 80.171 olan bir ilçesidir. Turhal, hem ilçe merkez hem de köylerle birlikte toplam nüfus bakımından Erbaa'dan sonra Tokat'ın ikinci büyük ilçesidir.
Yeşilyurt,
Tokat ilinin bir ilçesidir. Resmi adı, 1987'de ilçe olmasından önce, Arabacımusa idi. Ancak halk arasında Musaköy olarak bilinirdi. Adı değişmeden önce tren istasyonunda bulunan levhada Musaköy yazmaktaydı. Daha sonra resmi adı Yeşilyurt olarak değiştirilmiştir.
Zile,
Tokat ilinin 67 km batısında yer alan bir ilçedir. Zile ilçesinin doğusunda Turhal ilçesi, güneyinde Artova ilçesi ve Yozgat iline bağlı Kadışehri ilçesi, batısında Yozgat ilinin Çekerek ilçesi ve Amasya'nın Göynücek ilçesi, kuzeyinde ise Amasya ili bulunmaktadır.