Genel

Bal Tüketmenin Faydaları

Çok sevilen bir gıda maddesi olan bal, bal arılarının hayat faaliyetinin insanlara hediyesidir. Üstelik bu çalışkan hayvanların tek ürünü bal değildir.

Bunlara arı sütü, propolis, arı poleni de dahildir. Bal ve diğer arı ürünlerinde insan vücuduna yararlı birçok vitamin ve mineraller bulunmaktadır.

Kolayca Sindirilir

Bal içindeki şekerlerin bir başka cins şekere (fruktozun glikoza) dönüşebilme özelliği sayesinde, yüksek miktarda asit içermesine rağmen, en hassas mideler tarafından bile kolaylıkla sindirilir. Aynı zamanda bağırsakların ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Hızlıca Kana Karışır ve Hızlı Bir Enerji Sağlar

Bal ılık suyla karıştırıldığında yedi dakika içinde kana karışır. İçerdiği serbest şekerlerden dolayı beynin çalışması kolaylaşır. Yapılan son araştırmalara göre, şekerlerin bu kendine özgü karışımı yorgunluğun giderilmesinde en etkili yöntemdir ve atletik performansı artırmaktadır.

Bal Kan Yapımına Destek Olur

Bal kan yapımı için vücudun gereksinim duyduğu enerjinin önemli bir bölümünü karşılar. Ayrıca kanın temizlenmesine de yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenleyici ve kolaylaştırıcı yönde etkisi vardır. Damar sertliğine karşı önemli bir koruyucudur.

Antimikrobiktir

Antimikrobik etmenler belirli bakterilerin, mayanın ve küfün büyümesine engel olur. Balın, bakterinin barınmasına imkan tanımayan özelliği “inhibine etki” olarak adlandırılır.

Antioksidandır

Sağlıklı yaşamak isteyen herkesin özellikle antioksidan tüketmesi gerekir. Antioksidanlar, hücrelerde normal metabolizmanın zararlı yan ürünlerini temizleyen bileşenlerdir. Balın içeriğinde de güçlü antioksidanlar mevcuttur. Pinocembrin, pinobaxin, chrisin ve galagin gibi... Bunlardan pinocembrin sadece bulunan bir antioksidandır.

Vitamin ve Mineral Deposudur

Bal, fruktoz ve glikoz gibi şekerlerin yanı sıra magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi mineralleri de içerir. Nektar ve polen kaynaklarının niteliklerine göre değişmekle birlikte, balda B1, B2, C, B6, B5 ve B3 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca bakır, iyot, demir ve çinko da az miktarlarda bulunur.

Yaraların Tedavisinde Kullanılır

Balın havadan nem çekebilme özelliği, iyileşmeyi hızlandırarak yara izi kalmasını önler. İyileşmenin gücünü artıran kolajen liflerinin üretimini hızlandırır. Balın, yaranın etrafındaki şişkinliği azaltan antienflamatuar bir etkisi vardır, bu aynı zamanda hissedilen acıyı da azaltır.

Kalitesi Arının Uğradığı Bitkilere Göre Değişir

Dağlardan ve ağaçlardan alınan balın boş alanlarda alınan bala göre üstünlüğü vardır. Balın yüzde 70’lik kısmı doğrudan kana karışmaktadır. Bunun yanında balın içinde, her türlü mikrobun üremesini engelleyen birçok madde vardır. Bunun sayesinde bal, uzun yıllar boyunca bozulmadan kalır.

Vücudun Erken Yıpranmasını Engeller

Bal sinir bozukluğu nedeniyle uyuyamayan insanların sinirleri teskin eder. Mide ülserine de faydası vardır. Bal damarları genişletip, yüksek tansiyonu düşürür. Kalbi kuvvetlendirir ve çarpıntıları giderir.

Kalbin Her Tarafının Bol Kanla Beslenmesini Sağlar

Bal karaciğerin en iyi dostlarından biridir. Bal karaciğerin kendi kendini tamir etmesine imkan tanır.

Hastalıklara Şifadır

Balın içerisinde, hangi çiçeğin poleni ve miktarı fazlaysa bal o bitkinin karakterize özelliklerini gösterir. Bronşit, gastrit, romatizma, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri gibi birçok hastalıklara şifa olabilmektedir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı 900 Adımla Tokat Tarihi Anne Adaylarına Çalışma Hayatında Önemli Haklar Getiriliyor İşe Yarayan 19 Basit Psikolojik Numara RESİMDE GÖRDÜĞÜN İLK ŞEY SANA GELECEĞİN HAKKINDA BİLGİLER VERİYOR ÜZÜMÜN BU FAYDALARINA ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ