Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı içeriğini okuyabilir, Tokat.com Gez & Gör kategorisinde yer alan Bakırcılar Çarşısı yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.
Zengin bakır yataklarına sahip Küre’den elde edilen bakır, bakırcı ve kazancıların yer aldığı iş merkezi büyük bir sanayi haline gelmişti.
1568 yılında Küre Kadısı’na yazılan bir fermanda özetle şunlar yazıyor: “Tokat’taki kazancılar bakır almak için madene geldiklerinde, sancak kadılarından ellerinde izin belgeleri getirmeleri ve giderken de ne kadar bakır aldıklarına dair ellerine belge verilmesi... ” Yani Küre’nin bakırı Tokat’ta da işleniyordu ve bu bakır el işleri çok bilindik bilinirdi. Köroğlu Destanı’nda şöyle geçer: “Tokat kervanından aldım bakırı, İncitmeyin fukarayı, fakiri” “... Tokat en büyük ticareti bakır eşya alanında yapmaktadır. Tencere, tas, fener ve şamdanlar oldukça hoştur. Gümüşhane ve Kastamonu’dan gelen bakırdan imal edilen bu eşyaları İstanbul ve Mısır’a ihraç ederler... ” Tokat Şeriye Sicilleri’nde, 1828 yılında, şehirde 33 bakırcı, 55 kazancı, 7 dökmeci ve 14 kalaycı esnafının olduğu söylenilmektedir. Tokat’ta bulunan “kalhane” adı verilen bakır işleme ocaklarında 19. yüzyılın ilk yarısında 1000 kadar işçi çalışmakta ve yılda 1000 ton civarında bakır üretilmekteydi. Seyyah ve araştırıcılar tarafından büyük bir övgüyle anlatılan atölyeleri artık günümüzde Tokat’ta görmek mümkün değildir. Şehrin sanayi çarşısına taşınan birkaç bakırcı ve kazancı dükkanı, eski bakırcılık geleneğini devam ettirmektedirler. Tokat bakırcılarının yapmış oldukları ibrik, hamamtası, bakraç ve kazanlar, bu bölgede halen yaygın olarak kullanılmaktadırBakırcılar Çarşısı içeriği, 14 Şubat 2019 tarihinde Tokat.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0