Tokat Ballıca Mağarası

Tokat Ballıca Mağarası içeriğini okuyabilir, Tokat.com Gez & Gör kategorisinde yer alan Tokat Ballıca Mağarası yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Tokat İli Pazar İlçesinde dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olan Ballıca Mağarasının henüz keşfedilmemiş ve ziyarete açılmayan bölümleri olsa da; günümüzde 680 m uzunluğunda 8 salonu ile ziyaretçileri ile buluşmakta. Tokat İli bu gizemli yer karşısında turizm alanında büyük önem kazanmakta.

Yaşının 3.4 milyon yıl olarak tahmin edilse de yaşı itibari ile gizemli bir yolculuğa sürükleyen bu eşsiz yer, özgün Soğan Sarkıtları ile de uluslararası büyük önem taşıyor. Doğada eşi benzeri bulunmayan Ballıca Mağarası’ nı dolaşırken büyüleyiciliği karşısında şaşkınlığınızı gizleyemeyecek ve mağara içerisinde heyecanınız hiç bitmeyecek. Ballıca Mağarası’ ında bulunan sarkıtların milyonlarca yılda oluşmuş olması nedeni ile ziyaretçilerinin mağara içerisinde fotoğraf makinesi ile girmesi yasaklanmıştır. Mağara içerisinde ortalama nem %55’ i aşmakta ve yaz kış ortalama sıcaklığı 17-19 derece arasında değişmektedir. Ballıca Mağarası’ nın içerisindeki bulunan oksijen miktarı dışarıya göre daha fazla olması astım hastalarına da iyi geldiği söylenmektedir. Ülkemizde keşfedilmemiş gezilmesi gereken yerlerden biri olan Ballıca Mağarası, tatil günlerinde yaklaşık 500 kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Mağaranın “salon” tabir edilen birçok geniş bölümleri var.

Havuzlu Salon

Girişin hemen ardında yer alan Havuzlu Salon'daki yüksek sıcaklık ( 20°C ) ve düşük nem oranı, damlataşları oluşturan kalsit kristalleri arasındaki bağı zayıflatmış, pul pul kabarmış bir görünüme büründürmüştür. Havuzlu Salon'da harç kullanılarak oluşturulmuş dikdörtgen bir yapı yer almaktadır. Harçlı yapı, mağaranın geçmiş dönemlerde kullanıldığına işaret etmektedir

Büyük Damlataşlar Salonu

Havuzlu Salon, sütun ve sarkıtlardan oluşan dar bir geçitten sonra mağaranın en geniş alanı olan Büyük Damlataşlar Salonu'na açılır. Kırık hatlar boyunca oluşan sütunlar doğrusal bir yapı gösterir. Salondaki küçük havuzlar, mağara incileri ile kaplıdır. Salonda nem oranı yüksektir ve açık havaya oranla 4 kat daha fazla oksijen bulunmaktadır. Dev boyutlu sarkıt ve dikitler ve izlenen kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renkleri görkemli bir görünüm oluşturmaktadır. Bu muhteşem salondan kuzey ve kuzey doğu yönünde ilerleyen yürüme yolu, Çamurlu Salon, Fosil Salon ve Yarasalar Salonu'na ulaşır.

Çamurlu Salon

Yatay bir geçitle ulaşılan salon, blok, sarkıt, dikit ve küçük havuzlardan oluşmaktadır.

Fosil Salon

Mağaranın en üst noktasında bulunan salonda sıcaklık 24°C'ye kadar ulaşır. Mağaranın en yaşlı salonlarından olan bu salonda mutlak nem % 40'tır.

Yarasalı Salon

Cüce Yarasaların yaşam alanı olan Yarasalı Salon'a ip kullanmadan inmek mümkün değildir. Uzunluğu 25- 35 m. , genişliği ise 8-20 m'dir. Gelişim halindeki sarkıtları, mağara gülleri, mağara iğneleri ve damlataş havuzu ile mağaranın genç salonlarındandır.

Çöküntü Salon

Kuzey - Güney yönünde bulunan, Muhteşem Galeri olarak da adlandırılan galeriye bağlanır. Salon, adını tabanında bulunan iri bloklardan alır. Bloklar arasında bulunan derin kuyular mağaranın alt katlarında bağlantılıdır. Tavandan 3 m. yukarda bulunan kalsit oluşumların sınırları, yeraltı suyunun geçmişteki seviyesini gösterir.

Sütunlar Salonu

Çöküntü Salon ve Bloklu Mahzen'den sonra, geçilen bir köprü ile Sütunlar Salonu'na ulaşılır. Mağaranın en büyük sütunu olan, 18 m. boyunda ve 8 m. çapındaki sütun bu salonda yer almaktadır. Sütunlarla odalara ayrılmış büyük bir galeri görünümü veren salonun tavan yüksekliği yer yer 15 m'yi bulur. İkiye ayrılan yürüme yolunun kuzey yönü, Mantarlı Salon'a, güney yönü ise Yeni Salon'a ulaşır.

Mantarlı Salon

İri soğan sarkıtlar ve salona adını veren mantar şeklinde gelişmiş dikitler etkileyici bir görüntü yaratır. Damlalık sarkıtların en güzel örnekleri bu salonda bulunmaktadır.

Yeni Salon

Mağaranın en genç salonu olan Yeni Salon'da yer alan büyük sarkıt, dikit ve havuzların yanı sıra, yaprak, perde ve pırasa şeklindeki oluşumlar büyüleyici görüntüler oluşturmaktadır. Salonun sonuna doğru, 65 m. derinlikte yer alan göle, mağara suyunun aktığı Sifon yer almaktadır. Mağaranın gezilebilen son bölümünde ise renkleri ve oluşumlarıyla şaşırtan genç soğan sarkıtlar yer almaktadır.

Tokat Ballıca Mağarası içeriği, 14 Aralık 2018 tarihinde Tokat.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha