Tokat'a Günübirlik Geldiğinizde Gezebileceğiniz Tokat'da Bulunan 5 Doğa Harikasını Bir Araya Getirdik...
Kaz Gölü
Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sucul ekosisteme sahip olmakla beraber yerli ve göçmen kuşların yuvalanma, kuluçkalaşma alanıdır. Sucul ekosistem alanı içerisinde mevcut popülasyonda yaşamını sürdüren 108 çeşit kuş türü olmasına rağmen yılı içerisinde aylar itibarıyla tür sayısında değişimler söz konusudur. Bu kuşlardan bazıları;
Saksağan
Kara Leylek
Ak Leylek
Angıt
Alacabalıkçıl
Gri Balıkçıl
Ak Kuyruksallayan
Büyük Beyaz Balıkçıl
Sutavuğu
Sakarmeke
Elmabaş
Kamışçın
Batağan
Saz Bülbülü
Karatavuk
Ördek türleri
Kaz türleri
Çulluk
Serçe
Sığırcık
Kızıl gerdan
Söğüt Serçesi
Kara Kızılkuyruk
Kızkuşu, Çıkrıkçın
Çıvgın
Çayır İncirkuşu
Turhal ve Pazar ilçe sınırları dahilinde bulunan Kaz Gölü Sulak alanlar statüsüyle anılmakta olup , Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olmasıyla büyük önem taşımaktadır. Göl çevresinde herhangi bir sanayi kuruluşu mevcut olmadığından göl ve çevresinde sanayiden kaynaklanan kirlenme söz konusu değildir. Kaz Gölü Kuş Cenneti Projesi kapsamında bir adet ziyaretçi evi ve iki adet kuş gözetleme kulesi mevcuttur.
Tokat Kalesi
Kalenin günümüze dek ulaşan kısımları Orta Çağ mimarisini andırmaktadır. Sur duvarları iç ve dış surlar olmak üzere kesme taş ve molozlar kullanılarak kademeli olarak kaya kütlelerine oturtulmuştur. Beşgen plânla oluşturulan yapı sekiz burç ile güçlendirilmiş, kuzeydeki doğal kayalıkların kapı olarak kullanılmasına izin verilecek şekilde dizayn edilmiştir. Kalenin en çok hasar gören kuzey ve güney yönlerindeki duvarlar depremler ve bakımsızlıktan yıkılmış, bugüne yalnızca ana kaya üzerindeki yapılar kalmıştır. Ayrıca yapının doğal yollarla meydana gelen kayalık surları yine doğal tahribatlara karşı oldukça dayanıklıdır. Kaleye giriş kuzey yönündeki bir oyuktan yapılmaktadır. Mazgalları, kuleleri, burçları, sarnıcı, cephaneliği ve kulelerinin bir bölümünün günümüze ulaştığı kalenin içerisinde birçok oda bulunmaktadır. Bu yapılardan geriye kalan ise temel kalıntıları ile tonozlardır.
Almus Baraj Gölü
Günümüzde bir alabalık yetiştirme alanı olarak da önemsenen Almus baraj gölü, Yeşlırmak'ın hafif bir dirsek çevirerek Omala Ovası boğazına girdiği yerde zonlu toprak dolgu tipinde yapılmıştır. Baraj çevresi ormanla kaplıdır. Kıyıda çok sayıda koy bulunmaktadır. Göl su sporları içinde ideal bir parkurdur.
Ballıca Mağrası
Ballıca Mağarası olarak bilinen İndere adıyla da anılan mağra, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın Pazar İçesinde bulunan dünyanın en büyük mağaraları arasında yer alan 1995'ten bu yana ziyarete açık mağara. Oluşumu yaklaşık 3,4 milyon yıl önce başladığı tahmin edilen Ballıca Mağarası yaklaşık 680 metre uzunluğunda 90 ile 95 metre yüksekliğindedir. Toplamda 5 kat ve 8 salondan oluşan ve günümüzde halen bazı bölümlerde oluşum devam eden mağarada yaz ve kış ortalama sıcaklık 17-19 derece arasında olup ortalama nemi %55'i aşmaktadır. Ballıca Mağrasını özellikle astım ve koah hastaları ziyaret etmektedir içerideki temiz hava ve yüksek nem oranının hastalara iyi geldiği söyleniyor.
Zinav Gölü
Reşadiye ilçesinin Yolüstü (Meğedün) köyüne 3 km uzaklıktadır. Gölün suları tatlıdır. Göl bir dere ve küçük sularla beslenir. Ortalama 1.5 kilometrekare alana sahiptir. Gideğeninden boşalan sular Kelkit Çayına ulaşır. Kenarlarında bataklık yerler yoktur. Ortalama derinlik 10- 15 m. civarındadır. Etrafı korunmaya alınmış orman alanıdır. Balıkçılık yapmaya müsait olan gölde sazan, yayın balığı, Japon Sazanı - kırmızı renkli kızılkanat denilen çok lezzetli tatlı su balık türleri bulunmaktadır.