Tokat'da Gezilecek Ve Görülecek Yerler

Tokat'da Gezilecek Ve Görülecek Yerler içeriğini okuyabilir, Tokat.com Gez & Gör kategorisinde yer alan Tokat'da Gezilecek Ve Görülecek Yerler yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Tokat'ta Gezilecek Yerler Ve Mekanlar

Tokat kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneyinde Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında Amasya yer alır. Kapladığı alan açısından Türkiye topraklarının % 1.3 kaplar. 11 tane ilçesi bulunan şehrin en büyük ilçesi Ziledir. Engebeli yapıya sahiptir. Denizden yükseltisi 623 metredir. Mamu (1770), Yaylacık (1620), Deveci (1892) , Dumalı (2200) , Çamlıbel (2020) ve Akdağ (1900) gibi yüksek dağlara sahiptir.
  • Ali Paşa Hamamı

Ali Paşa Hamamı, Tokat il merkezinde bulunmasından dolayı kolay bir ulaşım yoluna sahiptir. Aynı ismi taşıdığı Ali Paşa Camii'nin hemen doğusunda yer alır. 1572 yılı ile tarihlendirilen Ali Paşa Hamamı, 1866 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yenilenip tekrar hizmete açılmıştır. Hamamın mimarisine bakıldığında yapımı sırasında kesme taş kullanıldığı görülmektedir. Osmanlı hamam mimarisinin örneklerinden biri olan hamamda kadın ve erkek bölümü ayrı olup, bu bölümler bitişiktir. Kadın bölümü ılıklık, sıcaklık ve soyunmalıktan oluşurken; erkek bölümü yine kadınlar bölümüyle aynı şekilde inşa edilmiştir. Sadece erkek bölümünün sıcaklık bölümü haç planlı bir özellik taşıyıp, göbek taşının üzeri kubbe ile örtülmüştür. Ali Paşa Hamamı, Tokat'a yolunuz düşerse mutlaka gidip görmeniz gereken bir tarihi mekan olup, işlevselliğini hala devam ettirmektedir.
  • Atatürk Evi

Tokat Merkez'de bulunan ve 1924 yılında Atatürk'ün eşi Latife Hanım ile konakladığı ev, günümüzde düzenlenip müze olarak hizmete girmiştir. Atatürk, birçok kez geldiği Tokat'ta konakladığı ev esasında Tokat Milletvekili Mustafa Vasfi Süsoy'undur. Ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış ve 2007 yılında müze olarak açılmıştır. Şimdi Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi ismiyle bilinmektedir. Şehrin birçok ilçesinden ve şehre gelen birçok turist tarafından ziyaret edilen müzede yöresel eşyalar sergilenmekte.
  • Tokat Kalesi

Pek keşfedilmemiş zengin bir tarihe sahip olan Tokat, uzun bir gezi yolculuğunu merkezinde bulunan antik kaleyle başlatır. Tokat Kalesi, il merkezinde yüksek bir tepe üzerinde bulunmakta. Kalenin hangi dönem ve kimler tarafından yapıldığı hakkında kesin bilgiler yok. Kalenin 5. veya 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmekte. Tokat Kalesi'nin doğal bir kaya kütlesi üzerine oyularak yapıldığı görülüyor. Surlar ve oyulmuş odalar günümüzde de sağlamlığını korumakta.
  • Zile Kalesi

Zile Ovası'na hakim güzel bir manzarası olan Zile Kalesi'nin sahip olduğu kitabeler sayesinde hakkında birçok bilgi bulunmakta. Kalenin M.S. I. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. 1336 yılında ise (H.737) Ertena Bey Alaeddin Bey döneminde onarıldığı ve onarım sırasında yeni eklemeler yapıldığı kitabesinden anlaşılmaktadır. Aynı zamanda tarihte Sezar'ın Zile'ye gelip "Veni vidi vici" (geldim, gördüm, yendim) dediği yerdir Zile Kalesi. Günümüze çok sağlam gelen kalelerden biri olan Zile Kalesi'nin yapımında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. Buna nazaran duvarları yuvarlak burçlarla güçlendirilmiştir. Kalede Roma ve Bizans dönemiyle tarihlendirilen mimari kalıntılar bulunmakta.
  • Niksar Kalesi

Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan kale, hakkında çok fazla bilgi bulunmasa da günümüze sağlam bir şekilde gelebilmiş ve bölgenin en önemli tarihi değerlerinden biridir. Maduru ve Çanakçı derelerinin arasında bulunan ve yüksek bir tepe üzerine konuşlanmış olan Niksar Kalesi'nin ne zaman inşa edildiği hakkında bilgi bulunmasa da; Danişmentli, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde yeni eklemeler yapıldığı tahmin edilmektedir. Kalenin hakkında bilinen sınırlı bilgilerden biri de, depremler ve savaşlar nedeiyle yıkılan kale, Bizans ve Türk dönemlerinde sürekli onarımdan geçmiştir. Bu sebepten dolayı her dönemden izler taşıdığını söylemek mümkün.

Tokat'da Gezilecek Ve Görülecek Yerler içeriği, 14 Aralık 2018 tarihinde Tokat.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha