Duygu Nedir? Duygu Ne Demek?
Duygu Nedir? Duygu Ne Demek? içeriğini okuyabilir, Tokat.com Genel kategorisinde yer alan Duygu Nedir? Duygu Ne Demek? yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.
Duygu insanların yaşamlarında yaşadıkları duygular bulunmaktadır. Bunlar her şeyden önce farkında olunan ve hissedilen yaşantıdır. Peki Duygu Nedir? Duygu Ne Demek? sorularını merak ettiyseniz işte cevabı...
Duygu Nedir? Ne Demektir
Duygu, kişinin ruh halinde biyokimyasal ve çevresel etkilerle etkileşiminden doğan kompleks psikofizyolojik bir değişimdir. Kişiye özgü sağlık duyusunu belirleyen temel faktördür ve insanın günlük yaşamında merkezi bir rol oynar. Bu yüzden pek çok bilim dalı ve sanat biçimi tarafından araştırılmıştır. Duyguların sayısı ve sınıflandırılması konusu tartışmalıdır. Kişisel gelişimde önemli rol oynayan duygu dağarcığını geliştirmek için her dilde kullanılan farklı hislerin ifadesi, derecelendirmeler arasındaki doyum farklarının ve hatta karışımlarının bilinmesi için bu ifadeler ayrımlarıyla incelenmelidir. Duygu ve doyum hallerinde bulunan kişilere takılan sıfatlar konusu da incelenerek duygu konusu kişilikte gelişir.Olumlu duygular
- Mutluluk ve neşeli olmak: Kişilerin yüksek performans gösterdikleri dönemde yaşadıkları en temel duygu durumlarından biri neşeli olmaktır. Kişiler bu durumlarda kendilerini memnun olarak tanımlarlar. Yaptığı her şeyden keyif aldıkları için mutluluk kendiliğinden sağlanır. Bunları sergilediğiniz zaman olan olumlu küçük başarıları fark etmek, yaşamdan keyif almaya katkı sağlayacaktır.
- Takdir edildiğini hissetmek: Bu duygu insanın temel ihtiyaçlarından biridir. Başkaları tarafından onaylandığını, takdir edildiğini hisseden kişiler yaşamlarının her alanında daha fazla performans sergileyerek, daha fazla başarılı olurlar. Bu duygu olumlu duyguları ve enerji düzeylerini tetikleyerek, performansta yükselme sağlar.
- Rahatlamış hissetmek: Kişilerin bedensel ve zihinsel olarak kendilerini rahatlamış olarak hissetmesi, performanslarına olumlu olarak katkı yapan etkenler arasındadır. Rahatlama duygusu hissedilen stresi azaltan, zihinsel ve fiziksel becerileri ortaya koymaya yarayan bir etkendir. Aynı zamanda performansı olumsuz olarak etkileyen kaygı, korku ve baskı üçlemesinin bir panzehiridir.
- Kendini güvende hissetmek ve güven duymak: Kişilerin hedeflerine ulaşabileceğine inanmasıyla beraber kendine güvenme ve kendini güvende hissetme hali performansı olumlu etkileyen faktörlerdir. Kişilerin özgüveni diğer duygulara göre performansı etkileyen ve başarıyı sağlayan en iyi duygulardan biridir. Kendinin güvende hissedilmesi kişinin becerilerini ortaya çıkaran bir duygudur. Özgüvenin geliştirilmesi yıllarca süren güvensizlik hissinin yaşandığı zamanlarda en etkili terapi olarak görülür.
- Gurur duyma: Kişilerin kendi becerileriyle ya da kendisiyle gurur duyması özgüvenin sağlanmasını, rahatlamayı, performansın yükseltilmesini sağlamaktadır. İnsanların başarıya odaklanmasını kolaylaştıracaktır. Bu nedenle kişilerin kendilerine hak ettiği değeri vermesi gerekir. Bunun yanı sıra kendisini şımartması bile gerekebilir. Bu kişilerin performanslarını arttırmakla kalmayacak, yaşamda daha istekli olmasına ve başarılı olmasına sebep olacaktır.
- Coşkulu olma: Kişinin belli bir görevi tamamlamak için isteğini coşkuya dönüştürmesi performansını arttırıcı etkenlerden biridir. Coşku işlerden keyif almayı, güvende hissetmeyi ve mutlu olmayı sağlayacak bir duygudur.
Olumsuz duygular
- Korku: Kişiler içinde bulundukları durumda kontrolü olmadığına inandığı zaman ya da kontrolünü kısmen kaybettikleri anda davranışlarının nasıl sonuçlanacağından emin olmadığı dönemlerde yaşanan bir duygudur.
- Kaygı: Konular hakkında belirsizlik olduğunda, sonucun bilinmediği zamanlarda, beklentilerin ve baskının fazla olduğu dönemlerde, becerilerin eksik olmasının hissedilmesi ya da tehdit algısının fazla olması halinde yaşanan olumsuz bir duygudur.
- Öfke: Bu kişilerde sözlü veya davranışsal olarak yaşanan bir duygudur. Korku, yetersizlik, aşağılanma gibi bazı duyguların ifade edilmemesi halinde ya da bunların fark edilememesi durumunda ortaya çıkarak, performansın olumsuz olarak etkilenmesine neden olan bir duygudur.
- Hayal kırıklığı: Kişilerin performansını ortaya koyamadığı dönemlerde oluşan bir duygudur. Performansın düşmesi düşüncelerin etkilenmesine sebep olacağından, özgüveninde etkilendiği bir tehdit haline gelecektir.
- Üzüntü: Kişilerde performans beklentisinin sağlanamadığı zamanlarda ortaya çıkan bir duygudur. Kişinin kendisinden ve performansından şüphe duyması halinde, düşük performans sergilemesi ve özgüvenin azalması durumunu oluşturacağından, bu duygu motivasyon eksikliğine sebep olacaktır.
- Depresyon: Kişilerde yoğun üzüntü olduğu dönemlerde hissedilen duygular depresyona neden olabilir. Arka arkaya yaşanan performans düşüklüğü, kişilerin depresyona girmesine sebep olur. Bu durumlarda isteksizlik, çaresizlik gibi duygular hissedileceğinden, kişide özgüven eksikliği olacak ve olumsuz bir döngü yaşanmış olacaktır.
- Yalnızlık: Kişiler kendilerini başkalarından uzaklaştırmak, ikili ilişkilerden kaçmak gibi sebeplerden dolayı yalnızlık duygusunun içine girebilirler. Düşük performans halinde kişiler kendilerini bir grubun parçası olarak hissetmez ve yalnız kalma isteğinde artış olur. Bu olumsuz duygu kişideki performansın daha fazla aşağıya düşmesine neden olur.
- Utanç: Bu duygu kişinin performansını sergilerken küçük düştüğünü hissetmesi şeklinde yaşanır. Yaşamın içinde bu duygunun beslenmesini sağlayan başka etkileşimlerin olması halinde, bu duygunun etkisi daha fazla artmaktadır.
Duygu Nedir? Duygu Ne Demek? içeriği, 02 Nisan 2019 tarihinde bitokat.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0