Genel

Gebelikte Uçak Yolculuğu Yapılır mı?

Gebelik 40 haftalık bir süreçtir ve bu süreç içinde anne adayının çeşitli sebeplerden dolayı bir yerden bir yere gitmesi gerekir ve bunun içinde yolculuk yapması gerekir.

Yalnız her gebenin hamileliği sağlıklı bir şekilde geçmeyebilir. Bazı gebelikler riskli geçer. Bu tarz gebeliklerde doktor kontrolleri daha sık olur ve gebeliğin her aşamasında doktora danışmak gerekir. Hatta bazı gebelikler yatarak geçmektedir. İşte yolculuk yapmak da her gebe için sağlıklı olmayabilir. Yolculuk çeşitli şekillerde gerçekleşir. Bunlar kara, hava ve deniz yolculuklarıdır. Riskli hamileliklerde hangi tür yolculuk olursa olsun doktor izin vermeyebilir. En çok izin verilmeyen gebeler şeker hastası olanlar, kan basıncı düşük olanlar, tansiyon hastası, ikiz ya da üçüz bebek taşıyanlar, kanama riski olanlardır. Bazı gebelere kısa yolculuklar önerilirken hiçbir risk taşımayan gebelere uzun yolculuklara müsaade verilebilir. Yolculuktan önce önemli olan doktor onayını almaktır. Gebeliğin son aylarında yolculuk yapılması sakıncalı olabilir. Bunun sebebi doğumun her an başlama ihtimalidir. Eğer yolculuk esnasında doğum başlarsa bu durum paniğe sebep olabilir. Bir de doğum başladığında kısa sürede bir sağlık kuruluşuna ulaşılamaz ise bu durum anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir. Bazı doğumlarda tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna ihtiyaç olabilir. Ya da doğum sonrası oluşabilecek olumsuz bir durum olduğunda anne ya da bebeğe acil bir müdahale gerekebilir. Bunun için özellikle gebeliğin son aylarında mümkün olduğunca yolculuk yapılması tavsiye edilmez. Uçak yolcuğu uzak mesafelere daha çabuk ulaşmak isteyenler için tercih edilen konforlu bir yolculuk şeklidir. Normal şartlarda gebelerin doktor müsaade ettiği sürece uçak yolculuğu yapmalarında sakınca yoktur. Bu anlamda hava yolu şirketinin doktordan gebenin uçağa binmesine müsaade ettiğine dair onaylı bir belge istenebilir. Bunun için uçak yolcuğu yapmak isteyen gebeler doktordan uçağa binebileceklerine dair bir belge almaları iyi olur. Uçağa binmek isteyen gebelerin en çok endişe ettikleri durum basınç ayarıdır. Günümüzde uçaklarda basınç ayarı bulunmaktadır. Bu durum risk oluşturmaz ama doğum başlarsa ya da gebelikle ilgili olumsuz bir durum ulaşırsa uçakta gebeye yardımcı olabilecek uzman kişiler ve donanımın olmaması bebeğin ve anne adayının sağlığını riske sokar. Ayrıca uçağa binen bir gebe heyecanlanabilir ya da panik olabilir. Özellikle panik ve stresli anne adaylar için bu bir risktir. Bu da gebeliğine zarar verir. Hava yolu şirketleri 36. Haftadan itibaren gebelerin uçağa binmesine izin vermemektedir. Bunun sebebi de doğumun her başlama ihtimalidir. Doğum başladığında doğumun gerçekleşmesini sağlayacak donanım uçaklarda yoktur. Gebelik çok özel ve güzel bir süreçtir. Bu süreçte gebelikte risk oluşturabilecek her türlü durumdan uzak durmakta fayda vardır. Bu anlamda çok gerekmedikçe yolculuk yapmamak gerekir. Özellikle uzun yolculuklarda hep aynı pozisyonda olmak kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde olmasını engeller. Bunun için eğer gebe uzun bir yolculuğa çıkmışsa saat başı kalkıp biraz yürümelidir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Sıkı ve Düzgün Selülitsiz Seksi Bacaklar İçin Egzersizler Kahvenin Faydaları Nelerdir?; Kahve Nasıl Yapılır? Süper Lüks Otomobilleri Olan Ünlüler Ceviz Yediyseniz Sakın Bu İlacı İçmeyin Bir Gün Hayatınızı Kurtarabilecek Bilgiler Hafızamızın Bir Kısmı Biz Yaşlandıkça Güçleniyor mu?