Pelüş Oyuncaklara Dikkat !

Pelüş Oyuncaklara Dikkat ! içeriğini okuyabilir, Tokat.com Genel kategorisinde yer alan Pelüş Oyuncaklara Dikkat ! yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.

Pelüş Oyuncaklara Dikkat !

Dr. Melahat Yeni, yaptığı açıklamasında, çocukluk çağında en sık görülen hastalıklardan birinin alerjik rinit olduğunu belirtti.

Dr. Melahat Yeni, alerjik rinitin çocukluk çağı astımından üç kat daha fazla görüldüğüne dikkat çekerek, "Alerjik rinite genellikle ev tozlarının (akarlar), mevsimsel rinite ise polenlerin neden olduğu bilinmektedir. Ev tozlarının neden olduğu durum yıl boyu sürerken, polenlerin neden olduğu alerjik rinit, mevsimseldir. İlkbahar ve sonbaharda çimen, yabani ot ve bazı ağaç türlerinin polenleri, rüzgar ve diğer etkenlerle serbest kalır. Genellikle ilkbahar ve sonbaharın ilk aylarında bazı bitkiler daha sık polen üretirken, yılın 10 ayında az da olsa polen maruziyeti ortaya çıkabilir" dedi. Ülkede en çok çim poleni görüldüğünü belirten Yeni, "Ağaç polenleri ilkbaharda atmosferde yoğun bir şekilde uzun süre havada kalabilir. Çimen ve tahıl polenleri ise ilkbahar ile yaz mevsimi başında, yabani ot polenleri de yaz sonu ve sonbaharda yoğun olarak bulunur. Polen yoğunluğu, mevsimlere ve bölgenin bitki örtüsü ile o sene bölgenin aldığı yağış ve sıcaklık gibi hava şartlarına göre değişmektedir. Ülkemizde ise en sık çim poleni görülmektedir" şeklinde konuştu.

ALERJİK BÜNYELİ ÇOCUĞUNUZ VARSA…

Rüzgarlı havalarda alerjik rinit belirtilerinin daha çok arttığını söyleyen Yeni, "Polenlerin havada taşınması sırasında alerjik bünyeli çocuklarda hapşırık, burun akıntısı ve tıkanıklığı, gözlerde sulanma, öksürük gibi reaksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin yanı sıra tat almada güçlük, göz çevresinde şişlik, sağlıklı nefes alıp verilemediği için halsizlik ve yorgunluk, okula gidememe, uzun dönem ilaç kullanma zorunluluğu gibi nedenler alerjik riniti olan çocukların sosyal yaşamını olumsuz etkilemektedir" ifadelerini kullandı.

MÜMKÜNSE EVDEKİ HALILAR DA KALDIRILMALI

Alerjik rinitli çocuklar için alınabilecek önlemlere değinen Dr. Yeni, "Mümkünse evdeki halı ve halıfleksler kaldırılmalı, çok fazla toz tutan pelüş oyuncak evde bulundurulmamalıdır. Ev sık sık havalandırılmalıdır. Kuru havada özellikle nem oranı yüzde 50nin altına indiği için ev tozu akarları yaşayamaz. Çocuklar için hipo alerjik yastık kılıfları kullanılmalı. Tozu dış ortama kaçırmayan hepa flitreli elektrik süpürgeleri tercih edilmeli ya da tozları suda biriktiren süpürgelerle ev süpürülmelidir. Evde ve özellikle çocukların yatak odasında evcil hayvan bulundurmamaya özen gösterilmelidir" şeklinde konuştu.

Pelüş Oyuncaklara Dikkat ! içeriği, 07 Nisan 2019 tarihinde bitokat.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha