Tokat'ın Efsanesi: Ballıca Mağarası

Tokat'ın Efsanesi: Ballıca Mağarası içeriğini okuyabilir, Tokat.com Gez & Gör kategorisinde yer alan Tokat'ın Efsanesi: Ballıca Mağarası yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


BALLICA MAĞARASI  Gizemli Yolculuk  Ziyarete açılan 8 salonu 680 m. uzunluğunda ve 95 m. yüksekliğinde olan Ballıca Mağarası, dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri. Bu doğa harikası, henüz ziyarete açılmayan ve keşfedilmemiş bölümleri ile gizemini korumayı sürdürüyor.

Ballıca Mağarası'ndaki oluşumları izlemek, doğal bir müzeyi gezmek gibi. Yaşı yaklaşık 3.4 milyon yıl olarak tespit edilen Ballıca Mağarası, şimdiye kadar tespit edilen tüm mağara oluşumlarına sahip olmanın yanı sıra, özgün Soğan Sarkıtları ile de uluslararası önem taşıyor. Mağaranın ziyarete açılan bölümlerinde dolaşmak, her adımda hayrete düşüren, heyecan veren gizemli bir yolculuğa çıkmak gibi.

 

Ballıca Mağarası, Tokat'ın 26 km. güney batısında yer alan Pazar ilçesinin Ballıca Köyü'nde, deniz seviyesine göre 1.085 m. rakımda yer alıyor. Pazar ilçesinden Ballıca Mağarası'na ulaşan 8 km'lik yol, Kral Yolu'na bağlanan Selçuklu Dönemi'ne ait bir köprünün yanından geçiyor. Yapımı 1238 yılına tarihlenen ve 2006 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan Mahperi Sultan Kervansarayı da Mağara yolu üzerinde yer alıyor.

1987 yılında başlayan araştırma ve haritalandırma çalışmalarını 1995 yılında yapılan yürüme yolları ve ışıklandırma çalışmaları izlemiştir. Ballıca Mağarası, kristalleşmiş kireçtaşlarından meydana gelmiştir ve ziyarete açılan bölümlerinde 8 salon gezilebilir. Ortalama sıcaklığı 18 C ve ortalama nem oranı % 54 olan mağaranın bol oksijenli havası nefes almayı kolaylaştırmaktadır.

   

Havuzlu Salon  Girişin hemen ardında yer alan Havuzlu Salon'daki yüksek sıcaklık ( 20°C ) ve düşük nem oranı, damlataşları oluşturan kalsit kristalleri arasındaki bağı zayıflatmış, pul pul kabarmış bir görünüme büründürmüştür. Havuzlu Salon'da harç kullanılarak oluşturulmuş dikdörtgen bir yapı yer almaktadır. Harçlı yapı, mağaranın geçmiş dönemlerde kullanıldığına işaret etmektedir.

Büyük Damlataşlar Salonu  Havuzlu Salon, sütun ve sarkıtlardan oluşan dar bir geçitten sonra mağaranın en geniş alanı olan Büyük Damlataşlar Salonu'na açılır. Kırık hatlar boyunca oluşan sütunlar doğrusal bir yapı gösterir. Salondaki küçük havuzlar, mağara incileri ile kaplıdır. Salonda nem oranı yüksektir ve açık havaya oranla 4 kat daha fazla oksijen bulunmaktadır. Dev boyutlu sarkıt ve dikitler ve izlenen kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renkleri görkemli bir görünüm oluşturmaktadır. Bu muhteşem salondan kuzey ve kuzey doğu yönünde ilerleyen yürüme yolu, Çamurlu Salon, Fosil Salon ve Yarasalar Salonu'na ulaşır.

 

Çamurlu Salon  Yatay bir geçitle ulaşılan salon, blok, sarkıt, dikit ve küçük havuzlardan oluşmaktadır.

Fosil Salon  Mağaranın en üst noktasında bulunan salonda sıcaklık 24°C'ye kadar ulaşır. Mağaranın en yaşlı salonlarından olan bu salonda mutlak nem % 40'tır.

Yarasalı Salon  Cüce Yarasaların yaşam alanı olan Yarasalı Salon'a ip kullanmadan inmek mümkün değildir. Uzunluğu 25- 35 m. , genişliği ise 8-20 m'dir. Gelişim halindeki sarkıtları, mağara gülleri, mağara iğneleri ve damlataş havuzu ile mağaranın genç salonlarındandır.

Çöküntü Salon  Kuzey - Güney yönünde bulunan, Muhteşem Galeri olarak da adlandırılan galeriye bağlanır. Salon, adını tabanında bulunan iri bloklardan alır. Bloklar arasında bulunan derin kuyular mağaranın alt katlarında bağlantılıdır. Tavandan 3 m. yukarda bulunan kalsit oluşumların sınırları, yeraltı suyunun geçmişteki seviyesini gösterir.

Sütunlar Salonu  Çöküntü Salon ve Bloklu Mahzen'den sonra, geçilen bir köprü ile Sütunlar Salonu'na ulaşılır. Mağaranın en büyük sütunu olan, 18 m. boyunda ve 8 m. çapındaki sütun bu salonda yer almaktadır. Sütunlarla odalara ayrılmış büyük bir galeri görünümü veren salonun tavan yüksekliği yer yer 15 m'yi bulur. İkiye ayrılan yürüme yolunun kuzey yönü, Mantarlı Salon'a, güney yönü ise Yeni Salon'a ulaşır.

Mantarlı Salon  İri soğan sarkıtlar ve salona adını veren mantar şeklinde gelişmiş dikitler etkileyici bir görüntü yaratır. Damlalık sarkıtların en güzel örnekleri bu salonda bulunmaktadır.

Yeni Salon  Mağaranın en genç salonu olan Yeni Salon'da yer alan büyük sarkıt, dikit ve havuzların yanı sıra, yaprak, perde ve pırasa şeklindeki oluşumlar büyüleyici görüntüler oluşturmaktadır. Salonun sonuna doğru, 65 m. derinlikte yer alan göle, mağara suyunun aktığı Sifon yer almaktadır. Mağaranın gezilebilen son bölümünde ise renkleri ve oluşumlarıyla şaşırtan genç soğan sarkıtlar yer almaktadır.

 

Ballıca mağarası nerededir? Hangi ildedir?

Ballıca mağarası sarkıtlarının kendi doğal yapısı ile oluşması ve farklı bir yapı da olması turistlerin oldukça dikkatini çekmektedir. Tokat ilinin Pazar ilçesi verilen bölgede köyde bulunmaktadır. Özellikle yapısı diğer mağaralardan farklı olduğu için tüm alanları geziye açık değildir. Belli bir bölümü geziye açılmıştır. Tamamının ziyarete açık olmaması gizemli yapısını korumaktadır.

Ballıca mağarası oluşumu nasıldır?

4 milyon yıl önce oluşmaya başlayan bu mağara 680 metre uzunluğunda ve 95 metre yüksekliğindedir. Mağaranın içerisinde 5 kat bulunur ve 8 odalı bir yapıdadır. Ayrıca hala oluşmaya devam eden mağaralardan biridir. Mağara içinde sıcaklık 17- 19 derece arasındadır. Nem oranı yüksektir. Bunun ile beraber dışarıdaki oksijenden daha fazla oksijen mağara içerisinde bulunmaktadır. Mağara içerisinde gezen ziyaretçiler mağaranın çok uzun olmasına rağmen herhangi bir yorgunluk ya da nefes tıkanması yaşamadıklarını belirtmektedirler.

 

Ballı mağarası özellikleri nelerdir?

Mağaranın sarkıtları oldukça farklı yapıdadır. Ayrıca mağara içerisine fotoğraf makinesi sokmak yasaktır. Fotoğraf makinesinin flaşı sarkıtlara zarar vermektedir. Kendi doğal oluşumu içerisinde meydana gelen sarkıtlar çeşit olarak çok fazladır. Mağara içerisinde ayrıca yarasa yuvaları yer almaktadır. Mağaranın bir bölümünde yer alan yarasa yuvaları da ilgi çekmektedir. Ballıca Mağarası tüm mevsimlerde ziyaretçi kabul etmesine rağmen büyük bölümü ziyarete kapalı halde oluşumu beklenmektedir.

Ballıca mağarası efsanesi nedir?

Tokat ilinde bulunan bu mağara dünyanın en büyük mağaraları arasında yer aldığı için turistler tarafından çok sık ziyaret edilmektedir. Gizemli bir yapıya sahip olan mağaranın tüm odaları ziyarete açık olmadığından mağara oluşumu hızlı bir şekilde devam etmektedir. Mağaranın içerisinde bulunan oksijen oldukça fazladır. Dışarıdaki oksijenden daha fazla oksijen olduğu için mağarayı ziyaret eden konuklar herhangi bir yorgunluk hissetmezler. Derinlere inilmesine rağmen mağarayı gezen kişiler içeride temiz bir havanın olduğunu belirtmektedir. Ballıca mağarasının en büyük gizemi hala oluşmaya devam etmesidir. 4 milyon yıl önce oluşmaya başlayan bir mağaranın hala günümüzde de oluşumuna devam etmesi içerideki hava oranının değişmemesinden kaynaklanıyor olabilir.

Ballıca mağarasının faydaları nelerdir?

Astım hastalarına iyi gelen mağaranın içerisi birçok astım hastası tarafından ziyaret edilmektedir. İçerideki hava astım hastalarının daha rahat nefes almasını ve daha dinç olarak dışarı çıkmasını sağlar. Sağlı açısından mağarayı ziyaret edenler mağara çıkışında çok fazla merdiven çıkılmasına rağmen dinamik olduklarını belirtirler. Çünkü içerideki oksijen kişinin rahat nefes almasına yardımcı olur. gizemli yapısından dolayı turistik mekanlar arasında da yer almaktadır. Bu nedenle gelen ziyaretçilerin mağaradaki sarkıtlara zarar vermemesi için güvenlik ile beraber mağara içerisini gezmek zorunda kalmaktadır.

Astım hastalarının uğrak yeri Ballıca Mağarası

TOKAT'ın Pazar İlçesi’nde bulunan ortalama sıcaklığı 18 derece ve nem oranı yüzde 54 olan Ballıca Mağarası, bol oksijenli havası nedeniyle rahatlamak isteyen astım hastalarının uğrak yeri oldu.

 Bu doğrultuda yurdun farklı noktalarından gelen astım hastalarının bazılarının yılda bir hafta, bazılarının ise günlük 4'er ve 5'er saat mağarayı ziyaret ederek daha rahat nefes aldıkları bildirildi. Ayrıca mağarayı nefes darlığı, koah ve bronşit hastalarının yanı sıra sıcaktan bunalan vatandaşlar da ziyaret ediyor.

Tokat'ın Efsanesi: Ballıca Mağarası içeriği, 16 Ocak 2019 tarihinde Tokat.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha