Gez & Gör

Tokat'ta En Güzel Gezilecek 4 Yer

Zinav Gölü

Tektonik hareketler sonucunda oluşmuş bir doğa güzelliğidir. Tokat'a gidince mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde yer alan Zinav Gölü Tabiat Parkı, Tokat'ta gezilecek en güzel yerlerden bir tanesidir. 2011 yılının Temmuz ayında Tabiat Parkı statüsü kazanan Zinav Gölü, 50 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Ortalama yüksekliği 952 metre olduğu Zinav Gölü, Tokat, Reşadiye – Yolüstü kasabasında bulunmaktadır. Genelde bulunduğu yer tarafından bilinen bölge, Türkiye'de keşfedilmesi beklenen onlarca yerden bir tanesidir . Tektonik hareketler sonucunda oluşmuş olan Zinav Gölü, iki dağın arasında bir vadi oluşturmuştur. Etrafı ağaçlarla çevrili olan göl, temiz olduğundan kendini ön plana çıkarır. Çevresinde kızılcıkların yetiştiği Zinav Gölü içinde amatör balıkçılık da yapılır. Bölgede aynalı sazan, pullu sazan, dere balığı, ısıtma balığı ve alabalık gibi türler yaşamakta ve çevre halkı tarafından balıkçılık faaliyetleri yapılmaktadır.

Zinav Gölü Tabiat Parkına Nasıl Gidilir?

Zinav Gölü, Tokat'ın Reşadiye ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Gölü Tokat şehir merkezine uzaklığı 90 kilometre, Reşadiye ilçe merkezine uzaklığı ise 18 kilometredir. Tokat'tan Zinav Gölü Tabiat Parkına gitmek için D850 Tokat-Niksar yolunu kullanarak Boğazbaşı - Derindere ve Amasya - Erzincan yoluna çıkarak ilerliyorsunuz. Yol kenarında sağ tarafta Zinav Gölü tabelasını gördükten sonra bu yola sapıyorsunuz ve 10 kilometre giderek bölgeye ulaşıyorsunuz.

Selemen Yaylası

Reşadiye - Ordu sınırı arasında tarihi özelliği olan bir yayladır. 1514 yılında Çaldıran Seferine çıkan Yavuz Sultan Selim ordusu ile birlikte bu bölgede konaklamış ve cuma namazını bu yaylada kılmıştır.

O günden günümüze kadar ilkbahardan itibaren ilk kar düşene kadar her cuma günü bu yaylada geleneksel yayla pazarı kurulmaktadır. Tokat, Ordu, Samsun, Giresun, Sivas illerine bağlı bölgedeki ilçe insanları ürünlerini bu pazarda satmakta ve ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Tokat ilinin Reşadiye ilçesinde 1700 rakımlı geniş yemyeşil alanda kurulan Selemen Yaylası'nda Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim Han Doğu Seferine giderken Reşadiye-Ordu sınırında Aydoğan Tepesi eteklerindeki geniş yayla alanında mola verip 3 ay gibi bir süre burada konaklamış ve cuma namazını ordusu ile birlikte burada kılarak seferine devam etmiştir. Zamanın şartları içerisinde askerlerin ve bölge insanının ihtiyaçlarını karşılaması için “ burada bir pazar kurula “ şeklinde hitapları yörenin vefalı insanları tarafından kabul edilmiş ve pazar hareketi o gün bu gün devam etmiş, hatta pazarın adı da Selim Han anısına atfen Selemen olarak günümüze kadar gelmiştir. Tokat – Giresun – Ordu – Samsun ve Sivas illerinin civarındaki 10 ilçenin çevre köylerinden gelen insanlar 5 asırdan beri ilkbahar ayları başlangıç kabul edilerek yaz ve sonbahar aylarında devam edip ilk kar düşene kadar bu doğal güzellik örtüsü üzerinde kurulan pazarda alışverişlerini yapmaktadırlar. Daha önceleri değiş-tokuş mal mübadelesi ile karşılıklı olarak ihtiyaçlarını giderdikleri söylenilmektedir.

Yazmacılar Hanı

Sulusokak’a giderken yol üzerinde göreceğiniz Gazioğlu Hanı’nın adı, burada kendine özel üretimiyle değişmiştir. Neredeyse 50 yıldır yazmacılar hanı'dır.

Kırk yıl önce yazma satışları başka hanlarda yapılıyordu. Tokat, o dönemlerde bu alanda çok ünlüydü. Bölgenin meyve ve bitki bereketinin simgesi olan elma, üzüm, kiraz gibi desenlerin yanında çiçek ve bitki desenlerini de sıkça görebiliriz. Desenler ıhlamur ağacından kalıplara oyulur ve doğal boylarla bezlere baskı yapılır. Böylece yazmanın kumaşı eskir ama renkler asla yıpranmaz. Karakalem ve elvan olarak iki tip yazma basılmaktadır. Ancak; adı yazmacılıkla özdeşleşen Gazioğlu Hanı son yıllarda kapalıdır. Yazmacılar, kentin dışında sayılabilecek yeni sanayi sitesinde bir hana taşınmışlardır. Fakat, geleneksel yazmacılığı sürdürebilen esnaf sayısı da yok denecek denli azalmıştır. Tokat Cezaevi atölyesi ve Taş Han’da faaliyet gösteren Yurdanur ile Birdane kardeşler kişisel çabalarıyla gerek kalıp oymacılığı gerekse baskı çalışmalarıyla 600 yıllık bir geçmişi olan bu sanatı gençlere verdikleri kurslarla geleceğe taşımaya, ayakta tutmaya çalışmaktadırlar.

Erbaa

Bir zamanlar ilçe olan erbaa sonradan Tokat'a bağlanmıştır. Erbaa büyük bir deprem geçirmiştir bunun sonucunda planlı olarak kurulmuştur.

ilk başta kullanılan Nevahi-i (nahiyeler)kelimesi, daha sonra terk edilerek sadece Erbaa adı kullanılır olmuştur. 1872 yılında ilçe olan Erbaa, 1892 yılında Tokat'a bağlanmıştır. Erbaa geçirdiği büyük depremden sonra 1944 yılında planlı olarak kurulmuştur. Nüfusu 60.346, il merkezine uzaklığı 81 km. olup rakımı 248 m.'dir. Kelkit ve Tozanlı çaylarının birleşerek Yeşilırmak (İris) adını aldığı yerde bereketli topraklar üzerinde kurulmuş şirin bir ilçemizdir. İlçe toprakları kısmen Tozanlı çayı olmak üzere özellikle Kelkit ırmağı boyundaki bir ova ile bunu çevreleyen dağlık yerleri içine alır. Kuzeyden Samsun'un Çarşamba ilçesi ile Ordu ilinin Akkuş ilçesi, batıdan Amasya'nın Taşova ilçesi, doğudan Tokat'ın Niksar ilçesi, güneyden Tokat merkez ve güneybatıdan Turhal ilçesi ile çevrilidir. İlçenin üzerimde bulunduğu ovanın kuzeyinde; Canik dağı içerisinde değerlendirilen Karınca dağı, güneyinde Sakarat ve Boğalı dağları, doğu ve batısında da bu dağların uzantıları yer almaktadır.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Tokat; Arastalı Bedesten Tokat'ın Ayva Tatlısı TOKAT LATİFOĞLU KONAĞI Tokat-Kaz Gölü Tokat Yöresinde Oynanan Oyunlar TOKAT KAZ GÖLÜ